SÜMBÜLÜN ÖZELLİKLERİ

06.03.2015 16:28
Sümbül:
 
Çok güzel kokan sümbül çoğu mevsimde ayakta kalan çiçekleri ve kokusuyla ünlüdür.Ayrıca soğanlı bir bitkidir.
 
Sümbül bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:
 
*Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.
 
*Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına ve çiçeklerine fayda sağlamaz.
 
*Hava akımlarından kolay etkilenen sümbül bitkisi bu etkiden korunmalıdır.
*Kış aylarında sümbülün bulunduğu ortam 14-15 derecenin altına düşmemelidir.
 
Sulamada en önemli unsurlar;
 
-Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir.
 
-Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için haftada en az iki kere sulanmalıdır.
 
-Su bitkinin her bölümüne ulaştırılmalıdır.
 
-Sulanmadan sonra bitkinin tabağında su kalmamasına çok dikkat edilmelidir.
 
-Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde olmalıdır.
 
-Sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su ile yapılmalıdır.
 
-Sümbülde çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulamada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
 
*Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.
*Sık sık saksı değiştirmek, büyük olan saksılar sümbülün gelişmesine çok büyük engellerdir.
 
Sümbül Bitkisinin Çoğaltılması:
 
*Sümbülün çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir.
 
*Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur.
 
*Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni sümbüller oluşturabiliriz.
 
*Bu yöntem hem kolay hem de zahmetsizdir.